Thursday, 13 March 2014

TERDAPAT KEBURUKAN DAN KEBAIKAN SOYA

Assalamualaikum dan salam sejahtera , tahukah anda soya ini mempunyai kebaikan dan keburukan nya yang tersendiri. Ramai orang tahu bahawa soya ini tidak baik kalau di minum terlampau banyak dalam sehari. Mari kita lihat apakah kandungan soya ini .

Kacang soya juga dikenali sebagai Glycine max merupakan salah satu daripada 7 “super foods” di dunia. Penduduk di benua Timur terutamanya masyarakat Cina mula menggunakan kacang soya sebagai makanan kesihatan sejak 5000  tahun yang lalu yang mana tauhu dan susu kacang soya merupakan barangan soya popular di kalanganmasyarakat Cina.  



 Kacang soya merupakan “Makanan Berfungsi” yang paling banyak dikaji di antara tahun 80-an dan 90-an. Banyak penemuan saintifik yang positif membuktikan bahawa kacang soya dan protein soya boleh mempertingkatkan kualiti kehidupan tanpa mendatangkan kesan yang sampingan yang memudaratkan. 

Di antara kebaikan yang disumbangkan oleh kacang soya dan protein soya adalah seperti berikut:-        

 I.      Mengurangkan risiko penyakit koronari jantung melalui pengawalan paras kolesterol dalam badan oleh peptid soya 7s dan 11s di mana tindakannya seperti ubat “statins” tetapi tanpa kesan sampingan ubat.      

 II.      Isoflavin soya dipercayai dapat mempertingkatkan kesihatan payudara serta mencegah penyakit barah payudara dan rahim, memperkuatkan tulang lalu mencegah osteoporosis dengan mekanisme mengurangkan kehilangan kalsium dalam tulang, mengatasi masalah simptom mati-haid.   

III.      Lesitin soya dapat mempercepatkan peredaran darah, menyahtoksin bahan buangan dalam sel-sel, mengemusi lemak dalam makanan, mempertingkatkan fungsi ginjal, jantung dan hati serta mampu mengawet penuaan dan mencegah pigmentasi kulit.
    
 IV.      Kandungan asid amino perlu, asid lemak omega-3, asid folik, zat besi dan kalsium sesuai bagi semua wanita sebagai makanan tambahan protein utama untuk mencegah anemia dan mengurangkan masalah kesihatan. Selain itu, proses penuaan dapat diperlahankan.          

V.      Gula kompleks dan “oligosaccaride” dalam kacang soya memperbaiki masalah sembelit dan juga sebagai makanan utama probiotik di dalam usus besar demi kesihatan kolon serta mencegah kita daripada barah kolon.
Walaupun kacang soya memiliki pelbagai ciri yang merangsang kesihatan badan optimum, anda mesti berhati-hati semasa membuat pilihan jenama di pasaran.


Bagaimanakah memilih makanan tambahan kacang soya yang terbaik di pasaran? 



Protein Bukan-GMO yang Lengkap dengan semua Asid Amino Perlu.
Serbuk ESP Shaklee merupakan sumber protein soya terbaik.  ESP menyediakan 14 gram protein soya bukan-GMO berkualiti tinggi  dengan semua  asid amino yang tubuh anda perlukan bagi proses sintesis protein termasuk sembilan asid amino penting.  Berbanding  protein daripada sumber daging, telur dan tenusu,  ESP adalah  rendah  lemak dan  bebas laktosa dan kolesterol.

Shaklee ESP:
  • Menyediakan tenaga berkekalan dan membantu menahan rasa lapar kerana bekalan sumber tenaga yang konsisten.
  •  Protein soya membantu mengurangkan kolesterol. 
  • Mengandungi lima  vitamin B penting, separuh daripada keperluan kalsium harian, dan soya isoflavones. Kajian menunjukkan yang soya membantu dalam mengawal kestabilan hormon semasa tempoh putus haid.
  • Protein soya bukan-GMO ini dihasilkan di bawah satu Program yang digelar Identity Preservation Program (IPP), di mana kacang soya dipantau dan dijaga dengan teliti dari proses menanam hinggalah saat pemprosesannya.
Non-GMO

GMOs, or “genetically modified organisms,” are plants or animals created through the gene splicing techniques of biotechnology (also called genetic engineering, or GE). This experimental technology merges DNA from different species, creating unstable combinations of plant, animal, bacterial and viral genes that cannot occur in nature or in traditional crossbreeding. Jadi Non-GMO adalah sebaliknya. Ia adalah baka asal yang tidak diubah suai secara genetik. Kiranya kejadian asal dari Allah yang mencipta. cukup sempurna dan bebas dari kesan sampingan.

Kepentingan Asid Amino - tanpanya protein tidak boleh digunakan tubuh. Untuk mensintesis protein, asid amino amat diperlukan. Jika kita mengamalkan pemakanan, pengambilan ESP ini menyerupai kita menggabungkan daging dan kekacang dalam satu menu.

    PESANAN:Pengambilan susu soya buatan sendiri adalah tidak digalakkan kerana kemungkinan besar anda akan terdedah kepada kesan negatif kacang soya yang tidak diingini.

Tambahan:

Khasiat kacang soya untuk wanita,
Khasiat protein kacang soya dapat disamakan dengan dua kali protein daging, empat kali telur, empat kali gandum, lima atau enam kali roti dan dua belas kali susu. Hasil kajian juga mendapati protein kacang soya bukan sahaja tinggi, tetapi baik dari segi kualitinya. Kacang soya dapat membantu keperluan wanita, di antaranya adalah, kacang soya membantu perkembangan otak, mempertingkatkan kadar metabolisme badan seterusnya serat yang terkandung di dalamnya membantu mengawal berat badan. Ia juga baik untuk mencegah gejala ‘hot flashes’ sebelum menapous dan membantu mencegah kanser serta anemia.


Ingin dapatkanya dengan harga yang terbaik,
boleh hubungi saya di :
FaceBook : Qaseh Amani
sms/wechat/whatapp : 017-6124528

Segala penghantaran akan di buat ke seluruh Malaysia

0 comments:

Post a Comment