Kebaikan Vitamin C Shaklee
Umum tahu kebaikan vitamin C, dan di sini saya ingin berkongsi banyak lagi kegunaan vitamin C dalam kehidupan kita.
- Diperlukan untuk pertumbuhan dan pembaikan tisu, fungsi kelenjar adrenal, dan juga mendapatkan gusi yang sihat dan gigi.
- Melindungi sel tubuh daripada kesan-kesan pencemaran
- Melindungi daripada jangkitan dan selesema, serta meningkatkan imuniti.
- Membantu untuk mengurangkan tahap kolesterol, tekanan darah tinggi, dan mencegah aterosklerosis.
- Melindungi daripada pembekuan darah, lebam, menggalakkan penyembuhan luka, dan pengeluaran hormon antistress.
- Penting untuk penyuburan sel darah putih dan juga bertindak sebagai antihistamin semulajadi yang amat berguna untuk mengurangkan hidung bengkak semasa selesema, dan mengurangkan gejala-gejala lain alergi.
- Memainkan peranan penting dalam pengeluaran kolagen, yang membantu mencegah penuaan pra-matang.
- Membunuh bakteria patogenik, yang bertindak sebagai antibiotik yang tidak berbahaya.
- Melindungi sel-sel otak dan saraf tunjang, yang sering dirosakkan oleh radikal bebas.
- Membantu tubuh menyerap zat besi yang lebih –> berguna dalam rawatan anemia. Ia memainkan peranan penting dalam penghasilan hemoglobin dan sel darah merah.
- Merawat jangkitan saluran kencing.
- Diperlukan untuk metabolisme asid folik dan vitamin lain.
APAKAH KEISTIMEWAAN DAN PERBEZAAN VITAMIN C SHAKLEE DENGAN VITAMIN C BIASA?
1. Vitamin C Shaklee didatangkan dalam bentuk sustained release iaitu dilepaskan dalam badan secara perlahan-lahan untuk membolehkan vitamin c sentiasa berada dalam badan kita. Memandangkan vitamin c adalah mudah musnah dan tidak dapat disimpan lama dalam badan, maka teknologi sustained release adalah sangat diperlukan.
2. Satu tablet vitamin C Shaklee adalah bersamaan dengan 7 setengah biji oren. Di mana ia akan dilepaskan perlahan-lahan dalam badan sebanyak 100mg setiap jam untuk satu tablet.
3. Vitamin C Shaklee didatangkan bersama-sama dengan bioflavonoid iaitu bahan penting yang akan membantu penyerapan vitamin c dengan lebih baik.
MANFAAT VITAMIN C
Imuniti
- dengan pengambilan vitamin c secara teratur dapat melindungi badan dari
infeksi dan juga akan menguatkan tulang dan gigi kita termasuk mempercepatkan
penyembuhan luka. Sebab itu jugalah wanita dalam pantang digalakkan untuk
mengambil oren sebagai bahan untuk mempercepatkan penyembuhan luka.
Antioksidan
- ia berfungsi sebagai antioksidan yang menghalang serangan radikal bebas
di sekeliling kita. Apabila badan terhindar dari risiko serangan radikal, maka
sudah tentu peluang untuk kita dijauhkan dari penyakit yang disebabkan oleh
sistem imun badan dapat dielakkan.
Hypertension
- ia juga dapat menurunkan kadar tekanan darah, dengan itu dapat
mengurangkan risiko darah tinggi.
Kecantikan kulit
- banyak kebaikan vitamin c dalam mengekalkan kulit yang cantik. Ia
merangsang pengeluaran kolagen. Kolagen adalah sangat perlu kerana ia umpama gam
yang mengikat sel-sel kulit kita untuk sentiasa tegang. jika kehilangan kolagen,
kulit akan nampak berkedut dan tidak tegang.
- mengurangkan garis-garis halus yang tidak diingini.
- memutihkan dan memulihkan keadaan kulit yang kusam
MAKANAN YANG MENGANDUNGI VITAMIN C
KESAN KEKURANGAN VITAMIN C
1. Buah kiwi
2. Oren
3. Mangga
4. Nenas
5. Strawberi
6. Brokoli
7. Tomato
8. Kubis
Dari makanan ini juga kita boleh mendapatkan vitamin c tetapi proses
memasak juga akan menyebabkan kehilangan nutrien ini malah adakalanya
memusnahkan kesemua vitamin c yang ada.
KESAN KEKURANGAN VITAMIN C
1. Gusi berdarah
2. Luka lambat sembuh
3. Kulit kering dan kasar
4. Rambut kering dan Bercabang
5. Sakit sendi
Ingin dapatkannya boleh hubungi saya di :
FaceBook : Qaseh Amani
Sms / wechat : 017-6124528
0 comments:
Post a Comment