Wednesday 29 January 2014

KEPENTINGAN SUPPLEMENT @ MAKANAN TAMBAHAN PADA MASYARAKAT SEKARANG

Assalamualaikum dan selamat sejahtera, pengambilan makanan tambahan (supplement) seakan-akan sudah menjadi gaya hidup kebanyakan wanita moden hari ini. Sama ada dalam bentuk pil, kapsul, tablet, serbuk, cecair, semua berasaskan sebab yang sama, demi kecergasan atau kecantikan tubuh badan. Bukan sesuatu yang mustahil untuk melihat seseorang wanita itu mengambil puluhan jenis tablet pada setiap pagi.


Tetapi pada zaman dahulu, makanan tambahan mereka adalah jamu bagi mengekalkan kesihatan badan. Apa yang kita tahu Jamu adalah bersifat panas dan baik untuk badan tapi yang penting adalah kenalah ikut pantang larang yang diberi...Yang penting banyak kan minum air kosong ye......



Berikut merupakan faktor yg mendorong manusia mencipta supplement untuk keperluan manusia masa kini :
  • Kita sering terdedah terhadap pencemaran alam sekitar seperti pencemaran udara, air , bunyi dan lain2 yg mana menyumbang kpd tekanan kepada gaya hidup kita dari segi kesihatan mental, fizikal dan kerohanian.
  • Tubuh badan kita memerlukan dos yang lebih bagi sesetengah nutrien bagi menyokong fungsi tubuh kita yg mana adakalanya kita tidak suka untuk mengambilnya dlm pemakanan harian kita seperti sayur dan buah-2an.
  • Sumber semula jadi vitamin seperti buah dan sayuran mungkin tercemar oleh krn penggunaan bahn kimia spt baja dn racun serangga. Kesegaran buah dan sayuran bukanlah jaminan bahawa kita telah mengambil nutrin yg cukup malah kesan sampingan jangka panjang pasti mempengaruhi kesihatan kita.
  • Adakalanya kita tidak mengamalkan gaya hidup sihat seperti mengabaikan senaman, tidur lewat, merokok dan meminum alkohol dan sebagainya.
  • Kebanyakan dari kita mengambil makanan mengikut selera sendiri tanpa menghadkan batasan kuantiti dan kandungan yang tidak baik dlm makanan spt lemak, garam dan gula berlebihan, perasa, pewarna, pengawet dan sbgnya.
  • Terdapat gangguan penyerapan nutrisi daripada makanan spt alkohol yg merosakkan suatu fungsi baik makanan.
  • Kehilangan nutrin dalam makanan berlaku apabila kerosakan pada buah, sayuran atau sumber lain oleh krn cara memasak yg terlalu lama atau cara pengendalian bahan yg tidak betul.

Kekurangan nutrisi tersebut boleh meningkatkan risiko kesihatan spt :
  • penuaan pramatang, 
  • kelesuan,
  • mudah mendapat penyakit dan jangkitan
  • Keguguran rambut
  • Osteoporosis
  • Kulit bermasalah
Apatah lagi memang anda seorang individu yang menjalani kehidupan serba pantas, hambatan kerjaya selain faktor sekeliling yang tidak mendorong kepada gaya pemakanan yang sihat, mungkin anda perlu memikirkan untuk mengambil makanan tambahan. Apatah lagi jika anda berhadapan dengan satu daripada senario ini.

1.Kerap berada dalam keadaan tertekan sama ada kerana kerja, keluarga dan perhubungan. Keadaan ini akan menyebabkan kelenjar adrenal anda berkerja ‘lebih masa’. Keadaan ini akan menyebabkan sakit kepala dan keletihan. Mungkin pengambilan vitamin B komplek, E dan C boleh membantu.

2. Sejarah keluarga yang berhadapan dengan ostreoprosis. Membekalkan tubuh anda dengan mineral yang tersimpan dalam tulang boleh menolong mencegah masalah ini. Apatah lagi bagi wanita yang kerap melahirkan anak, bayi bergantung bekalan kalsiumnya daripada ibu. Justeru pengambilan kalsium, magnesium dan vitamin D mungkin membantu anda menangani osteoprosis.

3. Anda kerap diserang selesema. Sistem imun anda mungkin rendah berbanding orang lain. Dalam keadaan ini tambahkan pengambilan vitamin C dan zink.

4. Jika anda merokok, anda memerlukan lebih vitamin C. Selain itu anda mungkin memerlukan kalsium, magnesium dan vitamin D, kerana merokok juga dikaitkan dengan osteoporosis, tetapi sebaik-baiknya berhentilah merokok.

5. Jika anda berhadapan dengan masalah hormon, anda mungkin memerlukan vitamin B6. tetapi jangan ambil dos yang banyak tanpa rujukan doktor.

6. Anda mengalami masalah tekanan darah rendah. Lebihkan pengambilan zat besi, vitamin C, asid foli dan vitamin B12 juga.

7. Gout- Mungkin anda perlu mengambil vitamin B5 (asid panthothenik)

8. Masalah jantung - Minyak ikan membantu menurunkan tahap kolesterol. Ia juga berfungsi sebagai agen mengurangkan bengkak atau radang. Jika anda tidak mendapat minyak zaitun dalam diet, mungkin anda perlu pertimbangkan mengambil makanan tambahan.


Apapun, adalah penting untuk mendapatkan makanan tambahan yang berkualiti dari segi vitamin dan mineralnya. Jika tidak pasti mungkin boleh merujuk kepada yang pakar seperti doktor.Inn Sya Allah dengan supplement Shaklee ini adalah yang terbaik untuk kita...

Ingin dapatkannya boleh hubungi saya...
FaceBook : Qaseh Amani
Sms/ Wechat : 017-6124528

0 comments:

Post a Comment